Terug naar alle concepten

Tweedehands Etenswaren

Verminderen voedselverspilling fase 2.0 begint als horeca en catering producten inkopen, die tegen de houdbaarheid lopen in supermarkten en overschot zijn bij agrariërs voor verwerking in gerechten. Platform www.BiomassaDHZ.nl maakt het zichtbaar.

doos-fruit-met-vlekje-klaar-om-ingevoerd-te-worden-in-systeem
10-03-2017 Door De Klik BiomassaDHZ

Categorie deelname: Samenwerkingsverband

Opgave: Slimme voedselketen

We gaan vraag en aanbod van tweedehands etenswaren gestructureerd ontsluiten via het platform www.BiomassaDHZ.nl. Door het DHZ, doe-het-zelf, concept wordt draagvlak bij deelnemers verkregen en zo voedselverspilling in de keten verminderd. Verhalen d

Het probleem

In de voedselketen gaat veel voedsel verloren, dat nog geschikt is voor consumptie, ook binnen de regelgeving. Het is nog lastig om deze producten tijdig te vinden. Horeca en cateraars weten vaak nog niet hoe ze het moeten aanpakken en wat het hen op

De oplossing

We gaan gestructureerd vraag en aanbod van Tweedehands Etenswaren ontsluiten. Dit zijn incourante producten (bijv tegen THT datum) uit de supermarkten en overschotten uit de tuinbouw (bijvoorbeeld esthetisch afgekeurd of nog te klein voor industriële verwerking) zodat minder in de afvalbak beland. Via het platform www.BiomassaDHZ.nl worden de producten zichtbaar en komen reageerders rechtstreeks met de aanbieders in contact. De verhalen van de deelnemers gaan we delen tbv hun klanten en ter insp

Voor wie?

Horeca en cateringondernemers bieden we de mogelijkheid om aan de vraag van hun klanten om iets aan voedselverspilling te doen (2/3 klanten) invulling te geven
Supermarkten bieden we een nieuw soort afnemers om verspilling tegen te gaan en agrariers bieden we een verdienmodel om overschotten te verwaarden. De combinatie met andere biomassa biedt ook na het verlopen van de mogelijkheid om het als voedsel te verwaarden andere toepassingsmogelijkheden als biobased grondstof. Dus ook die ondernemers hebben baat bij meer aanbod.

Het 100 dagen doel

In een nader aan te wijzen deel van Flevoland wil ik de eerste pilot gestart hebben. Er is zicht op stagiairs die daar gaan helpen om het vraag en aanbod zichtbaar te maken. Ook wil ik het eerste verhaal van een horecaondernemer die een tweedehands etenswaar van een lokale partij heeft verwerkt, of gaat verwerken in een gerecht hebben vastgelegd op film, samen met diens wederpartij.

In het kort

Start project
2017 in Flevoland
Sector
dienstverlening
Team
  • Martine, Groenewegen, Founder, Creativiteit, Marketing, Sales, Presentatie
  • Gerrit, Valkenburg, ICT,
Mijlpalen
  • In 2016 succesvol pilot uitgevoerd in Ede
  • Tweedehands Etenswaren als concept gelanceerd in 2015
  • In 2016 genomineerd voor Horecava Innovatie Award
Samenwerkingspartners
Via CEBooster GroeneBrein en Erasmus Centre of Enterprneurhip, Claentech Centre Zutphen, Regio FoodValley
Contact
www,BiomassaDHZ.nl
Terug naar alle concepten

De Klik BiomassaDHZ levert dientverlening voor de circulaire en biobased economie. Naast het beheer van het platform www,BiomassaDHZ. nl organiseren we inspiratiesessie voor diverse organisaties om vooral branche-overschrijdende samenwerking tot stand te brengen. Ook voor innovatieprojecten die door het platform ontstaan zijn we vaak partner of adviseur