Terug naar alle concepten

Traditionele vissaus van scholresten

Valorisatie van commercieel inferieure visresten tot een hoogwaardige saus

holland_diamond-logo
10-03-2017 Door Holland Diamond Fish

Categorie deelname: MKB Flevoland

Opgave: Slimme voedselketen

1) Hele vis is geschikt voor consumptie, echter minder dan de helft wordt geconsumeerd
2) Ontwikkeling mbv subsidie RVO en in samenwerking met PO Urk
3) Visresten fermenteren en omzetten in kwalitatief hoogwaardige en voedselveilige vissaus.

Het probleem

De hele vis is geschikt voor consumptie, maar minder dan de helft wordt geconsumeerd. De uitdaging is om een goede saus de maken van visreststromen, zodat de vis optimaal benut wordt voor consumptie (en daardoor voedselvoorziening beter benut wordt).

De oplossing

Valorisatie van visresten, optimale benutting van reststromen van vis, energiezuinige productie (milieu), hogere opbrengst visresten (maatschappelijk), duurzame vissaus (duurzame visserij) en passend in de visie van de gemeente Urk (verbreding van activiteiten in de visserij (verwerking))

Voor wie?

De consument. Het is een voedselveilige en duurzame vissaus op een traditionele (natuurlijke) manier gemaakt. En het is een (gedeeltelijke) zoutvervanger.

Het 100 dagen doel

Binnen 100 dagen willen we een eerste resultaat van de vissaus proeven presenteren aan potentiële klanten.

Op de Floriade willen we een onderscheidend, kwalitatief hoogwaardige en voedselveilige vissaus laten proeven met een typisch Urker gerecht : Noordzee schol en rijst met als smaakmaker vissaus. De vissaus is tevens een zout vervanger.

In het kort

Start project
Urk, 2016.
Sector
Visverwerking
Team
  • Pieter, Kaptein, eigenaar Holland Diamond Fish BV, Productontwikkelaar
  • Moses, Berhane, lab en proces ingenieur, processing en controlling
Mijlpalen
  • Resultaat Proefproductie op kleine schaal Juni 2017
  • Start proefproductie op grote schaal Juli 2017
  • Resultaat proefproductie op grote schaal Juli 2018
  • Opstart fabriek eind 2018 - begin 2019
Samenwerkingspartners
PO Urk
Terug naar alle concepten

Opleiding Biochemie, ervaring met extractie van biologische enzymen (o.a. uit kippen-ei), productontwikkeling op voedsel gebied (o.a. vis) en kwaliteitszorg in de visindustrie
Vanaf Maart 2016 eigenaar van Holland Diamond Fish, met als doel om visreststromen te valoriseren tot hoogwaardige producten voor de voedingsindustrie.