Terug naar alle concepten

Gezondere landbouw met een revolutionaire elektrische tractor

Met windenergie en een elektrische tractor op rijpaden maken we de Flevolandse grond weer gezond.

mtt-c-lr
09-03-2017 Door Multi Tool Trac

Categorie deelname: Samenwerkingsverband

Opgave: Slimme bodem

In een dieselloze proeftuin met 10 boeren, 10 elektrische tractoren, een paar windmolens en een zeezoutbatterij voor tussentijdse energieopslag maken we gezonde grond en gezonde voeding zonder diesel en minder meststofen en bestrijdingsmiddelen.

Het probleem

Landbouwgrond lijdt door bodemverdichting omdat machines niet zijn aangepast. De 600 windmolens in Flevoland zijn deel van de oplossing. Een elektrische tractor die de bodem spaart doet de rest.

De oplossing

Grote landbouw machines verdichten de bodem overal. Door met een GPS over vaste rijpaden te rijden blijft de schade beperkt tot de smalle paadjes. De rest van de grond wordt een broedplaats van bodemleven. Met de Multi Tool Trac is dit mogelijk. Omdat de machine elektrisch werkt, en bij alle 600 windmolens in Flevoland opgeladen kan worden, is Flevoland de ideale proeftuin voor elektrische landbouw.

Voor wie?

Boeren krijgen 20% meer opbrengst èn een betere voedingskwaliteit. Door de tractoren met windenergie te laden wordt 20.000 liter diesel per tractor per jaar bespaard. Dat scheelt een bult CO2. Door het verbeteren van de bodem kan daar ook een flinke hoeveelheid CO2 in worden opgeslagen door meer Humus. En het elektricitietsnet wordt ontlast. Winst voor iedereen!

Het 100 dagen doel

De komende 100 dagen bouwen we machine 3. Op de dieselloze proeftuin in 2022 rijden 10 tractoren volledig op windenergie. Een uniek concept waar de hele wereld naar komt kijken.

In het kort

Start project
Ens, 2012
Sector
Landbouwwerktui
Team
  • Paul, van Ham, directeur Multi Tool Trac, ontwikkelign en bouw van Multi Tool Trac
  • Eelco, Osse, directeur Machinefabriek Boessenkool, bouw van Multi Tool Trac
Mijlpalen
  • 2012: Gesprekken met boeren
  • 2013: Eerste ontwerp
  • 2014: Engineering en bouw
  • 2015: Testen
  • 2016: Aanpassen
  • 202017: Ontwerp en bouw van derde machine; Plan voor dieseloze Proeftuin
  • 2018: Eerste seriebouw
  • 2022: Presentatie op FLoriade van Pilot: landbouw op windenergie
Samenwerkingspartners
Stichting Biologische Landbouw Flevoland; Machinefabriek Boessenkool, Van Ham, Eekels
Terug naar alle concepten
foto-paul-2

Paul van Ham is een creatieve en ondernemende innovator, actief in (biologische ) landbouw, natuur en milieu getinte ontwikkelingen. Samen Eelco Osse en 7 akkerbouwers heeft hij de eerste elektrische tractor ontwikkeld en gebouwd.