Terug naar alle concepten

Fungi Factory

Fungi Factory kweekt oesterzwammen op koffiedik waarmee we zowel een gezond product op de markt zetten als bijdragen aan het verminderen van afval.

oesterzwammen
09-03-2017 Door Martijn Schotanus

Categorie deelname: Student ondernemer

Opgave: Slimme voedselketen

Vanuit de ideologie van de blauwe economie zien wij koffiedik niet als afval maar als grondstof die perfect geschikt is voor het kweken van oesterzwammen. Hiermee leveren wij een lokaal, duurzaam en gezond product.

Het probleem

Afval bestaat niet, maar dat lijkt slecht door te dringen in onze maatschappij. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 120 miljoen kilo koffiedik weggegooid. Ook is er een groeiende vraag naar gezond, lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel.

De oplossing

Wij verlossen lokale horeca van een deel van hun afvalprobleem (namelijk koffiedik) en geven ze de kans om een product af te nemen dat is gekweekt op hun eigen afval. Koffiedik is namelijk een grondstof met veel nutriënten en ideaal om oesterzwammen op te laten groeien. Hiermee spelen we direct in op de behoefte aan duurzaam, gezond en lokaal geproduceerd voedsel. Doordat de oesterzwam geen landbouwgrond nodig heeft is deze bij uitstek geschikt voor urban farming.

Voor wie?

Wij richten ons op horeca gelegenheden in de nabije omgeving van onze kwekerij. Dit zijn met name restaurants/cafés die duurzaamheid en lokaal voedsel belangrijk vinden.

Het 100 dagen doel

Over 100 dagen willen wij een ruimte ingericht hebben waar we ons product kunnen kweken en het proces zoveel mogelijk kunnen optimaliseren. Daarnaast hebben we een netwerk van samenwerkingspartners voor een constante levering van koffiedik en afname van oesterzwammen. Ook hebben we grow-kits verkocht aan enthousiaste aanrecht-agrariërs en zijn we bezig met het uitwerken van andere verdienmodellen (zoals bijvoorbeeld het maken van bitterballen van oesterzwammen)

In het kort

Start project
1 februari 2017
Sector
Urban farming
Team
  • Martijn, Schotanus, , Technische innovatie en creatief brein
  • Erik, de Vries, , Bedrijfskundige zaken en procesoptimalisering
  • Martha, Kosters, , Media en communicatie
  • Ilse, Draaisma, , Kernwaarden en educatie
Mijlpalen
  • Eerste leverancier van koffiedik is een feit - Maart 2017
  • Verschillende overeenkomsten met horecagelegenheden over levering koffiedik en afname paddenstoelen - Mei 2017
  • Eerste oesterzwammen gekweekt - Mei 2017
  • Volledige kwekerij up and running - September 2017
Samenwerkingspartners
Mycolution, Nederland; Westerzwam, Nederland
Terug naar alle concepten

Afgestudeerd geo-hydroloog aan de Universiteit Utrecht. Nu startend met een onderneming waarbij oesterzwammen worden gekweekt op gebruikt koffiedik/compost. Deze onderneming wordt circulair opgezet en we werken met lokale producenten en afnemers.